به گزارش «ایسنا» در میزگرد دوم سیدحسین موسویان دیپلمات پیشین ایران، «حسین ایبیش» از مؤسسه دولتهای عربی خلیجفارس در واشنگتن و کدیر اوستون مدیر بنیاد ستا واشنگتن (اهل ترکیه)، سیاست کشورهای منطقه درباره برجام را مورد بحث قرار دادند. موسویان در این نشست تأکید کرده «ظریف آماده است در جلسه وزرای خارجه شش کشور خلیجفارس شرکت کند». موسویان گفته «ایران ١٥ همسایه دارد که هشت کشور غیرعرب و هفت کشور عرب هستند.
کشورهای غیرعربی همگی از ابتدا با حل مسالمتآمیز بحران هستهای موافق بودند و از برجام هم حمایت کردهاند. از هفت کشور عربی همسایه ایران، عراق عضو شورای همکاری خلیجفارس نیست و حامی برجام است. در بین شش کشور عربی عضو شورای همکاری نیز عمان نقش سازنده و فعالی بین ایران و آمریکا برای موفقیت برجام ایفا کرد. کویت و قطر سعی کردهاند میانه باشند. تنها عربستان و امارات دو کشوری هستند که تمامعیار خصمانه رفتار کردهاند.
دلیل اینکه من از بحرین نام نبردم این است که کشور مستقلی به نام بحرین وجود ندارد و عملا مستعمره عربستان است. درعینحال امارات دونبش بازی کرده، در بعد سیاسی-امنیتی خصمانه برخورد کرده اما در بعد اقتصادی بیشترین روابط تجاری را با ایران حفظ کرده است. با احتساب قاچاق کالا، اماراتیها عمدتا بیشترین تجارت را با ایران داشتهاند. بنابراین وقتی از منطقه صحبت میکنیم، اکثریت منطقه موافق برجام و عربستان و امارات در اقلیت هستند». به گفته او «عربستان و امارات از ابتدای بحران هستهای، قبل و بعد از برجام، در مورد ایران یک استراتژی چندوجهی داشتند؛ حمله نظامی، آنها از ابتدای بحران هستهای در سال ۱۳۸۲ به آمریکا فشار آوردند که به ایران حمله کند. اسناد آن هم از سوی ویکیلیکس منتشر شده است.
جان کری هم دو بار اخیرا افشا کرده که حتی در دوره مذاکرات هستهای در دولت اوباما هم خواهان حمله به ایران بودند». این دیپلمات پیشین کشورمان افزوده: «آنها همیشه چه قبل و چه بعد از برجام دوست داشتهاند که ایران فاقد قدرت دفاعی و نظامی قابلتوجهی باشد تا هر وقت مناسب بود به راحتی بتوان به ایران تجاوز نظامی کرد. همانطور که ابتدای انقلاب با رفتن شاه فکر کردند موقعیت برای نابودی ایران فراهم شده است، کشور عربی عراق به ایران تجاوز و شورای همکاری هم حمایت کرد. عربستان بهتنهایی ۹۷ میلیارد دلار به صدام کمک کرد تا ایران را نابود کنند.
از این رو من در رفتار عربستان و امارات تفاوتی قبل و بعد از برجام نمیبینم». او همچنین تأکید کرده «جنگها و تجاوزات نظامی مذکور عامل اصلی بیثباتی و رشد تروریسم در منطقه است که آمریکا و متحدان عربش و در حدی هم کشورهای اروپایی عامل آن هستند. اینها دلایلی هستند که ایران در حقیقت آمریکا و متحدانش را عامل بحرانهای جاری دانسته و بهشدت نگران سیاستهای مخرب منطقهای آنهاست. متقابلا ایران دو دولت عربی عراق و سوریه را از سقوط نجات داده است. اگر ایران نبود، عراق و سوریه به اشغال داعش در آمده و سقوط کرده بودند».
موسویان افزود: «ما نیازمند یک گفتوگوی صادقانه در مورد ریشهها و علل بحرانهای منطقه هستیم. شما هزاران مقاله در رسانههای آمریکا میخوانید که ریشه تروریسم تکفیری در عربستان است و آنها حامی تروریسم هستند. ترامپ گفت آمریکا خالق داعش بوده است. هیلاری کلینتون گفت آمریکا در پیدایش طالبان و القاعده نقش داشته است. قبل از انتخابات ترامپ تصریح کرد عربستان بزرگترین منبع حامی تروریسم است اما بعد از انتخابات گفت عربستان شریک استراتژیک ما در مقابله با تروریسم است و ایران را متهم به حمایت از تروریسم کرد! ما که نمیفهمیم در این کشور چه میگذرد».
در بخش دیگری از این نشست میهمانان این نشست به سؤالات مختلف پاسخ دادند. اسلوین مدیر جلسه گفت عربستان و امارات معتقدند ایران نباید در کشورهای عربی دخالت کند؟ موسویان نیز پاسخ داد «این به آن معنی است که عربستان چون یک کشور عربی است حق تجاوز نظامی به کشور عربی دیگری مانند یمن را دارد و میتواند به یمن یا هر کشور دیگر عربی حمله کند؟ این چه منطقی است؟ حق ایران در مورد کشورهای همسایه هممرز مسلم است».